Hoe tap je nou een goed biertje?

Hoe tap je nou een goed biertje?

Een van de meest gestelde vragen die ik bijna elke bierproeverij krijg is de vraag hoe een goed biertje getapt moet worden. Bij het tappen van bier zijn een aantal dingen van groot belang. Allereerst moet het systeem waar je mee aan de gang gaat goed afgesteld zijn. Goed onderhoud en hygiëne zijn belangrijk. De koolzuurdruk moet in balans zijn en de koelbak of koelkast staat op de juiste temperatuur zodat het bier met de gewenste temperatuur uit de kraan komt. (hoe kouder hoe minder je proeft, hoe meer je drinkt)

SPOELBAK

De spoelbak is het epicentrum van hygiëne. Is hij vies dan kan je er vanuit gaan dat alles wat in de spoelbak komt ook vies is, dit geld uiteraard ook voor een vies systeem. De borstel is schoon, het water is koud en helder en er ligt een spoelblokje in de spoelbak. Een spoelblokje is beter dan vloeibare glazenreiniger en zorgt voor een constante stroom van spoelmiddel en dwingt de barman om het kraantje te laten lopen omdat anders de water-spoelmiddel verhouding uit balans raakt met een schuimparty tot gevolg.

Een lopende kraan zorgt er ook voor dat het water koud is. Daarom is het zo belangrijk om een glas van tevoren te spoelen omdat door een koud glas te gebruiken de inhoud ook langer koud blijft. Koffiekopjes staan niet voor niets op de machine, zo is dat ook met bier. Naast de temperatuur is een nat glas beter omdat dit het bier minder weerstand geeft wat minder schuim tot gevolg heeft.

DE SCHULDIGE

Ten onrechte wordt vaak het systeem als schuldige aangewezen als een bier niet goed getapt is. Eigenlijk is tappen niks anders dan omgaan met druk en weerstand waarbij de druk de constante factor is. Het glas is de enige niet constante factor en de voorbewerking en stand van het glas bepaald of je een goed of slecht biertje krijgt. Hoe hoger de druk hoe beter het bier. Echter wordt je met een hoge druk ook direct afgestraft als je een fout maakt in het ritueel door teveel schuimvorming.

Een goed biertje is een optelsom is van:

  • Een hygiënisch systeem
  • Juiste instelling tussen druk en koolzuur
  • De hygiëne van de spoelbak en borstel
  • Een schoon en gespoeld glas
  • De tapkunsten van de barman.

Vooral de tapkunsten en de gastvrijheid zijn van invloed op de smaak en de beleving. Dat is wat gasten proeven en daarom een van de belangrijkste dingen en het mooie horecavak. Een taptraining of tapwedstrijd is een ideaal personeel of vrienden uitje. Wie mag zich de rest van het jaar meestertapper noemen?

Proost!