Is bier gezond?

Is bier gezond?

Elke bierproeverij overtuig ik mensen dat bier tot de calorie armste dranken behoort die er bestaan. Alleen koffie, thee en mineraalwater bevatten minder calorieën. Toch leeft hardnekkig het misverstand dat je van bier dik wordt. Van bier wordt je niet dik, wel van de borrelhapjes die er vaak bij gegeten worden. (helemaal tijdens een bier-spijs-proeverij)

Bier is een natuurzuiver product. De basis principes en grondstoffen zijn altijd hetzelfde. Drie van de vier grondstoffen zitten vol gezonde bestanddelen. Alleen het water bevat niets (niets is beter dan iets slechts). Hop werkt conserverend en gist bevat vitamine B! Vitamine B is goed tegen vermoeidheid, puistjes, haaruitval en rimpels.

1852

In 1852 heerste er een Cholera epidemie in Londen. Arts John Snow woonde in de wijk Soho. Hij bracht het aantal ziektegevallen in kaart en het viel hem op dat niemand in de brouwerij ziek werd. Navraag leerde hem dat de medewerkers tijdens en na hun werk geen water maar bier dronken. Nadat hij de waterpomp had laten verzegelen, daalde het aantal ziektegevallen en steeg de bieromzet (de droom van elke brouwer).

Lightbier

De nieuwe gezondheid trend op bier is lightbier. Dit “gezondere” bier komt altijd ter sprake in de bierproeverij  omdat niemand echt weet wat dit nu precies inhoud. Dit bier wordt met minder alcohol gebrouwen en de restsuikers zijn er grotendeels uitgehaald. Onbegrijpelijk dat inmiddels de helft van de bierconsumptie in America bestaat uit lightbier. Omdat het zo gezond is kan je er natuurlijk 10 op één avond drinken.

Kwalitatief genieten

In Engeland kost bier jaarlijks twee miljard pond. Dit komt door het ziekteverzuim op maandag omdat men in het weekend te diep in het glaasje heeft gekeken. De Britse zuipcultuur wordt wel eens de Engelse ziekte genoemd. Ik was er laatst om te studeren aan The Beer Academy en het verbaast me elke keer weer dat het vele drinken inderdaad een onderdeel van de Engels cultuur is. Wel is craftbeer in opmars wat laat zien dat kwalitatief genieten van bier langzaam weer terug komt in plaats van kwantitatief genieten.

Discipline

Als ik Gerard van de Broek, brouwmeester bij Hertog Jan mag citeren “gooi die vitaminepil de deur uit mensen en drink elke dag een of twee lekkere bieren en je krijgt alles binnen wat je binnen moet krijgen”. Zo denk ik er ook over, als tenminste de discipline hebt om na de tweede te stoppen.