Juryrapport Ondernemer van het Jaar 2021

Juryrapport Ondernemer van het Jaar 2021

Winnaar Ivo Thijssen

Ivo is (als geboren Beuningenaar) sinds 2011 zelfstandig ondernemer in de wereld van bieren. Of zoals deze professional het zelf omschrijft: “Ik beleg mijn boterham met bier.” Na het doorlopen van de hotelschool heeft Ivo het horeca-vak in de praktijk geleerd bij café Samson in Nijmegen. In zijn bedrijf combineert hij zijn grote kennis over bieren met didactische vaardigheden en ondernemerschap. “Iedereen lust bier, maar nog niet iedereen weet dat!” Tegelijkertijd staat verantwoord drankgebruik voor Ivo voorop. Zo voert hij actief de BOB-campagne en is hanteert hij het motto “niet gieten maar genieten!”

De jury ziet dat het bedrijf de afgelopen anderhalf jaar een behoorlijke omwenteling heeft gemaakt: Tot 2020 richtte Ivo zich bijna geheel op de zakelijke markt: het adviseren van horeca, groothandel en de grote brouwerijen (o.a. de verkopers van AB Inbev). Voor particulieren deed hij wat proeverijen in groepsverband. In het coronajaar 2020 bedacht en ontwikkelde hij met zijn compagnon Has van Goethem de online bierproeverij. Speciaal voor thuiswerkende collega’s en andere groepen. Een online proeverij met een offline beleving, want deelnemers krijgen een pakket met de te proeven bieren vooraf toegestuurd. De online proeverijen zijn een groot succes gebleken. Deze vormen nu het grootste deel van de omzet. Ook nu de horeca weer open is (zij het met wat beperkingen en toegangscontrole) ontwikkelt Ivo dit aanbod door, naast zijn advieswerk en kennisoverdracht voor zakelijke klanten. Volgens de jury laat Ivo hiermee zien snel in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden en toont hij een goed voorbeeld van offline en online zakendoen. Wendbaar zijn in een crisis leidt tot slimme groei.

De jury vindt Ivo ook een veelzijdig en innovatief ondernemer: dat blijkt uit het proeflokaal dat hij in de kelder van de Stevenskerk in Nijmegen heeft geopend. Ook is hij mede-ontwikkelaar van de nieuwe stadsbrouwerij in Nijmegen, waar hij chef “Bierige Zaken” wordt. Daarnaast brengt Ivo binnenkort een boek uit over de 5 bierculturen in Europa. Uiteraard kunnen de bijbehorende bieren worden besteld.

Heeft Ivo lichtende voorbeelden in de bierwereld? Nee, niet echt. Hij is zelf de pionier, op zoek naar vernieuwingen en groei. Onafhankelijk zijn is hem veel waard. Zijn streven is een autoriteit te zijn en te blijven voor iedereen die professioneel met bieren werkt.
Op een professionele en onderscheidende manier acteert Ivo in een markt waar ook veel hobbyisten en liefhebbers actief zijn, of waar andere bedrijven ‘iets met bier’ erbij doen.
Ivo onderneemt met passie, maar bovenal is hij ondernemer vanuit zijn passie: bieren.