Niet mokken, lekker bokken.

Niet mokken, lekker bokken.

Bokbier

hj-product-glas-karakterSeptember vind ik een van de mooiste maanden van het jaar. Deze maand betekent het einde van de zomer en werd vroeger traditioneel de oogstmaand genoemd. Het graan heeft de hele zomer genoten van de zon, is volgroeid en klaar om verwerkt te worden tot een mooi bier.

Het is het Nederlandse seizoenbier bij uitstek en wordt traditioneel op de eerste maandag van oktober verkocht. Tegenwoordig is dit bier, net zoals pepernoten, vaak al eerder in de supermarkten dan dat het in de horeca te verkrijgen is. Dit kan botsen met de huidige lang doorlopende zomers. Waar bokbier natuurlijk een bijzonder mooi en lekker product is, voelt het toch verkeerd om er eentje te drinken op het terras. Bokbier heeft guurheid nodig: een wandeling door de regen, beslagen ramen van het café, een verwarmende, ‘karamellige’ bok.

Onze Oosterburen, van wie wij de traditie van het bokbier hebben overgenomen, houden zich wat beter aan het ritme van de natuur. Pas eind oktober, begin november komen daar de bokken uit de blokken. Dit is niet alleen om de guurheid te garanderen, maar omdat het bier daar nog traditioneel gemaakt wordt van de laatste graanoogst van de zomer. Het bier heeft nu eenmaal wat tijd nodig om tot rijping te komen en het is in september nog helemaal niet op dronk.

Bier-spijs-proeverij

Bij mijn bier-spijs-proeverijen is bokbier een graag geziene gast. Bier heeft een veel breder smaakspectrum dan wijn en is daarom makkelijk te combineren met spijzen. Er is een enorme variatie aan bokbieren op de markt. Ik onderscheid eigenlijk twee varianten en dat is bokbier waar de geroosterde karamel de boventoon voert en de bittere variant waarbij de hop- en mouttonen goed naar boven komen. Een goede balans in bier is erg belangrijk, Nederlandse brouwerijen als Hertog Jan, Texelse, Jopen en La Trappe worden hiervoor geroemd op diverse bokbierwedstrijden.

Traditie

Bokbier is eigenlijk de enige biertraditie die ons land rijk is. Zoals veel bierstijlen zijn het de Duitsers die het hebben uitgevonden. De stad Einbeck stond bekend om wat donkerdere bieren van hoge gisting. Willem V, de hertog van Beieren, was een groot fan van dit bier en wilde dit graag elke dag kunnen drinken. Hij besloot met het Münchener Hofbräuhaus dit bier na te gaan maken. Echter konden de mensen uit Beieren het woord Einbecker niet uitspreken en werd het op z’n Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken, verkort “Ainpöck”. Met de jaren is dit veranderd naar “Ein Bock”

Bockbier

Eigenlijk heeft het bier dus helemaal niks te maken met het dier, maar vanwege marketingredenen en een legende wordt dit dier vaak op het etiket afgebeeld. De legende gaat over de Germaanse God Donar (nee, geen Döner) die de vruchtbaarheid symboliseert. De vruchtbare akkers worden eind september geoogst en tijdens de oogstfeesten werd deze God geëerd met een vers gebrouwen bier. Donar werd afgebeeld als half mens half bok. En welke helft mens of bok was laten we in het midden!

Belgen brouwen van origine geen bok, maar toch zie je wat Belgische bokken op de Nederlandse markt. Ze spelen erg slim in op de dorstige Hollanders door een donker zoet bier te brouwen. Biernamen zijn niet beschermd, zoals in de wijnwereld en iedereen mag dus een naam geven aan zijn bier. Brouw je een bitter blond bier met frisse zure smaak, mag je het gewoon een bokbier noemen. Al zal je, doordat je de verkeerde verwachtingen wekt bij de consument, niet veel van dit bier verkopen. Maar als je een donker bier brouwt, lekker zoet, rond de 6% alcohol, dan zit je al een heel eind in de richting. De vraag is dan wat is een echte Bok of Bock? Die vraag beantwoord ik graag tijdens mijn proeverijen.

Bokbier

Bok en spijs combinatie

Bokbier is een bierstijl die makkelijk gecombineerd kan worden met verschillende spijzen! Speciaal voor de koudere herfstdagen heb ik een heerlijk menu opgesteld.

Ontvang de gasten met een lekker niet al te zware bok en serveer een grote en gevarieerde vlees & kaasplank.

***

Een niet al te zwaar en licht zoetig bokbier geserveerd met steak tartaar, geroosterd brood en gekarameliseerde witlof.

***

Een wat zwaarder en voller bokbier met zacht gegaarde sukade of stoofvlees met pruimen, verschillende seizoen groenten en zelfgemaakte friet.

***

Een zoete ijsbock met chocolade mousse, brownie, choco boontjes, stukjes eigengemaakte karamel, rood fruit en verse slagroom