Van Craft beer naar pracht bier

Van Craft beer naar pracht bier

Craft beer

Bier is lifestyle, zo schreef ik al eerder op Manify. Craft beer is een buzzwoord in de brouwwereld. Het is echter een term die – zoals altijd met dat soort woorden – overal opgeplakt wordt en, als gevolg daarvan, steeds meer aan definitie ontbreekt.

Hoewel bier een eeuwenoud product is, mist het, in vergelijking met de wijnwereld, een instantie die controleert welke naamgeving gebruikt mag worden. Er is geen appellation controlée. Zo is er geen enkel probleem als een brouwer zijn bovengistende bier als pils verkoopt en zo mag elke brouwer zonder problemen ‘Grand Cru’ op zijn flesje zetten. Probeer dat in de wijnwereld maar eens.

De term craft beer is een term die uit Amerika komt overwaaien, waar het voor de brouwers erg belangrijk was om zich te distantiëren van de brouwgiganten.

Immers had het Amerikaanse bier in der tijd niet een bijzonder goede naam. In de woorden van Monty Python: “American beer is a lot like making love in a canoe… fucking close to water.”

Microbreweries

In de jaren ’90 kwam de term microbreweries op om het onderscheid te maken tussen de kleine brouwers en de brouwgiganten. Deze term werd echter over de loop van de jaren wat problematisch aangezien de populariteit van het nieuwe Amerikaanse bier snel groeide en een aantal brouwers, zoals Samuel Adams en Flying Dog, niet echt meer micro genoemd konden worden.

Dus kwam de Brewers Association met de term Craft beer. Deze term was niet juridisch bindend en los genoeg om ook de ‘grotere’ van de kleine brouwers te kunnen omvatten. Het bood genoeg onderscheid om het ‘handgemaakte’ bier van de massaproductie te onderscheiden. Traditionaliteit, kleinschaligheid en vakmanschap waren de deviezen, grote brouwerijen hadden niets te maken met kwaliteit, maar louter met kwantiteit.

Craft beer Prachtbeer

Klein is fijn?

Het kleinschaligheidsaspect, hoewel dat in Amerika nuttig was, is niet per definitie een goede maatstaf voor kwaliteit. Hoewel ik als bierliefhebber erg blij ben met de explosie van kleine brouwerijen en hun producten, kan je de Amerikaanse terminologie niet kritiekloos op de Nederlandse situatie projecteren. Dit heeft ermee te maken dat we in Europa toch een wat dieper gewortelde brouwcultuur hebben dan aan de andere kant van de plas.

Hoewel ik de brouwgiganten niet zie als belangrijke inventieve pioniers op de biermarkt, maken ze wel toonaangevende bieren zoals Brand Dubbelbok en Hertog Jan Grand Prestige. Zo lang ze de smaak van deze traditionele bieren niet laten bepalen door de afdeling marketing (ik denk hierbij aan de rebranding van de Brand UP, foei Heineken!), maar door brouwers met een passie voor hun product, zoals Gerard van den Broek van Hertog Jan. Dan kan, denk ik, zelfs de grootste bierhipster niet om producten van macrobrewers heen. Aan de andere kant van de medaille heb ik over de jaren ook wel wat producten van kleine brouwers geproefd die doorspekt waren met defecten (ik zal geen namen noemen).

Prachtbier

De schaal van de brouwer is niet per se een garantie voor kwaliteit. Kwaliteit hangt samen met integriteit, liefde voor het product en vakmanschap en traditie. Natuurlijk zijn deze aspecten altijd makkelijker te vinden bij de kleine brouwer die zijn bieren van de graankorrel tot de fles kent. Ik denk dat de term craft beer ook het beste past bij deze kleine, onafhankelijke brouwer. Je moet oppassen als de grote brouwerijen met de term craft beer aan de haal gaan, want dan heeft vrijwel zeker iemand van de marketing had idee gehad om gebruik te maken van het buzzwoord van het moment. Echter de term heeft helaas niet zoveel om het lijf en de definitie is wat warrig.

Ik zou aanraden om met een Nederlandse term te gaan werken: ‘prachtbier’. Weg met het verwarrende anglicisme! Geen craftbeerfestivals meer maar prachtbierfestivals! De term dekt de lading beter, omdat ieder die de term verkeerd gebruikt direct door de mand valt. Neem als voorbeeld Bavaria: als die het label ‘prachtbier’ op hun pils plakken dan weet iedereen dat dat niet klopt, maar zetten ze het op een fles La Trappe Quadrupel, dan is er geen twijfel mogelijk.

Uiteindelijk bepaald niet de productiewijze de kwaliteit van het product, noch de marketingafdeling, maar de consument. Aan alle bierbrouwers van Nederland: laat je product voor je spreken en zorg ervoor dat je consumenten zonder enige twijfel kunnen zeggen: “Dit is prachtbier”.

Prachtbier en spijs

De spijscombinatie die ik graag met jullie wil delen is een goede voor de zondagmiddag! Hierbij is het belangrijk dat het bier niet te koud gedronken wordt en de spijzen ook op de juiste temperatuur zijn.

  1. Palingtartaar op peperkoek met een Quadrupel.
  2. Haal het bier uit de koelkast (als het er in staat)
  3. Snijd dunne plakken van de ontbijt/perperkoek en rol ze plat met een deegroller
  4. Snijd de gerookte paling in kleine blokjes
  5. Meng de paling met een lepel creme fraiche, wat mayonaise
  6. Breng de tartaar op smaak met peper, zout en vers gehakte bieslook
  7. Leg de palingtartaar op de peperkoek
  8. Serveer samen met een Hertog Jan Grand Prestige of La Trappe Quadrupel